Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η συνάντηση των εταίρων του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιείται με τη συνεργασία του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
Η συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε στο Ηράκλειο από το ΤΕΙ Κρήτης, περιλάμβανε επίσκεψη στην πιλοτική μονάδα, παρακολούθηση όλων των σταδίων επεξεργασίας και των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος, καθώς και συζητήσεις σχετικά με το ισχύων νομοθετικό πλαίσιο και τις πιθανές μεταβολές που θα πρέπει να δρομολογηθούν. Κοινό συμπέρασμα της 4ης συνάντησης των εταίρων του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα είναι ότι όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και με την ολοκλήρωση της πιλοτικής λειτουργίας και των απαιτούμενων βελτιώσεων, θα εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την αξιοποίηση των τροφικών υπολειμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στην πιλοτική μονάδα του προγράμματος, πραγματοποιείται επεξεργασία περίπου 1 τόνου τροφικών υπολειμμάτων ανά ημέρα, μια επεξεργασία που γίνεται με την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και συνθηκών ασφαλείας σε όλα της τα στάδια. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα, εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίαςτου Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που σχεδιάζεται στην περιοχή, ένα Πάρκο που συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, προβλέπεται να είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και να μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα, διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.
Το πρόγραμμα LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα υλοποιείται Σε αυτό το στάδιο, στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα ξενοδοχεία CretaMaris, Galaxy, Atlantis και Olive Green.
Χρήσιμα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές»:
Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.
Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.
Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.
Η ιστοσελίδα του προγράμματος: www.life-f4f.gr